Risker med att låna pengar

Att låna pengar innebär ett åtagande med risker

Att låna pengar innebär ett åtagande och är ett avtal mellan låntagaren och banken. Avtalet innebär att de lånade pengarna måste betalas tillbaka, för att undvika att försätta sig i en situation där betalningsanmärkningar kan uppstå.

Låneavtal när du lånar pengar

När man tecknar ett lån får man ett låneavtal där det står vad du och banken har kommit överens om. Det lånade beloppet, amoteringstid, ränta och den totala kostnaden för lånet anges i avtalet. När du skriver på avtalet, vanligen med Bank-id, godkänner du att betala tillbaka lånet du får plus ränta.

Kan eller vill du inte betala tillbaka lånet, så är du enligt avtal bunden att göra det och bryter mot avtalet om du mot förmodan inte betalar det som är bestämt mellan dig och banken.

Låna av privatperson eller bank

I lagen finns beskrivet vad som gäller då man ska låna pengar. Det spelar ingen roll om du lånar av en privatperson, bank, kreditinstitut eller pantbank. Skrivet avtal gäller enligt lag.

Om du lånar av en privatperson, kanske en vän eller släkting, så är låneavtalet giltigt oavsett om det görs muntligt eller skriftligt. Ett skriftligt avtal rekommenderas alltid, eftersom det då är lättare att bevisa att ett avtal faktiskt har ingåtts. Annars står ord mot ord.

Låneränta

Oavsett vem du lånar av, så är det brukligt att lånet följs av en ränta. Man får sätta vilken ränta man vill, men bankerna får ta högst ta ut referensräntan plus 30 procentenheter, vilket är mest vanlig hos lån som inte tar kreditupplysning från UC.

Lån med så höga räntor, är mestadels snabblån och sms lån som använder, på grund av att amorteringstiderna är korta och banken annars inte skulle tjäna några pengar på att tillhandahålla lån. En större bank som ger ut stora lån, kan ta lägre räntor, eftersom löptiderna är långa.

I slutändan tjänar de större bankerna mer pengar och det blir dyrare det långa loppet att ta ett blankolån upplagt på flera år, än ett snabblån på ett par månader.

Påminnelseavgifter och inkasso

När du inte betalar din faktura, ditt lån, telefon-abonnemang eller el-räkning, så dimper det snart ner en påminnelsefaktura i brevlåda. Du blir då påmind om att fakturan inte är betald och för besväret att påminna dig, tas en administrationsavgift ut. Detta är första varningen.

Det ser olika ut, hur många påminnelser som skickas ut och under hur lång tid, innan skulder skickas vidare till indrivning av inkasso.

Under hela tiden som går och fakturan förblir obetald, tickar dessutom dröjsmålsränta, tills skulden är betald. Generellt sett så brukar större företag skicka färre påminnelser och snabbare till inkasso, än små företag. När fordringen går vidare till Inkasso tillkommer ytterligare kostnader.

Som du förstår blir det dyrt att inte betala i i tid. Normalt ligger varje påminnelseavgift på 60 kr och inkassoavgiften på 180 kr, samt dröjsmålsränta är referensränta + 8 %.

Lån hos Kronofogden

Om man trots alla påminnelser och inkassokrav, inte betalar, så kan det sluta så illa att skulden hamnar hos Kronofogden. Du kommer då att få ett så kallat betalningsföreläggande från Kronofogden. Betalningsföreläggande innebär att du får ett brev där det står att du är skyldig någon pengar, samt betalningsuppgifter.

Det är vanligt att man tror att man har fått en betalningsanmärkning då man har fått betalningsföreläggande, men nej så är de inte. Betalningsanmärkningen kan man faktiskt säga är en form av påminnelse, men med en stor skillnad.

Du måste skriva på att du har tagit emot brevet och därefter har du 10 dagar på dig att antingen bestrida kravet (om du tycker att det är felaktigt), eller betala skulden. Om du inte gör någonting av detta kommer Kronofogden att göra ett så kallat utslag på skulden efter exakt 10 dagar.

Och det är då betalningsanmärkning uppstår. Det går inte att ”förhandla” mer tid för att undvika betalningsanmärkning, på annat sätt än att bestrid eller betala skulden.

Att ta ett lån eller kredit kan alltså innebära risker, ifall du inte betalar det. Risker att få betalningsanmärkningar vilket kan trassla till dina närmsta år rejält. Och kanske till och med leda till utmätning som gör att du förlorar dina ägodelar eller ditt hus eller bil.